U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Recept papier maché pulp

Tijdens de kunstmarkt op speeltuin Talud waren de kids heerlijk bezig. Het resultaat mocht er wezen! Prachtige sieraden gemaakt van kralen en hangers van papier maché pulp. De kralen en hangers lagen klaar om beschilderd en geregen te worden. Maar hoe maak je nou die papier maché pulp? 

Benodigdheden voor de pulp

-    250 gram oude kranten
-    een emmer
-    scheutje wasverzachter (optioneel)
-    boormachine met cementmixer of staafmixer
-    zelfgemaakte papiermaché lijm, volledig biologisch afbreekbaar
     (van water, bloem, suiker en azijn).
     Klik hier voor het recept!

 

 1. Versnipper de kranten in stukjes van circa 1,5 bij 1,5 cm (komt niet zo nauw), boven de emmer.
 2. Vul de emmer met water zodat de kranten goed nat kunnen worden.
 3. Voeg eventueel een scheutje wasverzachter toe.
 4. Laat een nachtje staan (minimaal 12 uur).
 5. Giet de inhoud van de emmer over in een grote pan. Breng het geheel aan de kook en laat het dertig minuten zachtjes door koken. Als er schuim op het water ontstaat schep je dit eraf.
 6. Laat afkoelen.
 7. Mix met de boormachine en cementboor of de staafmixer net zo lang tot de kranten tot pulp zijn geworden.
 8. Giet zoveel mogelijk water uit de pan/emmer en pers zoveel mogelijk water uit de kranten door middel van een oude theedoek (goed voor de armspieren). Je houdt nu een vochtige papierpulp over die een beetje uit elkaar valt.
 9. Maak ballen ter grote van een tennisbal. Kneed door de bal circa een 3 grote eetlepels lijm. Lekker goed kneden (leuk voor de handjes :-)), totdat er een fijne soepele klei ontstaat.
 10. Om de pulp langer houdbaar te houden kun je de lijm pas toevoegen op het moment dat je ermee wilt gaan werken. Met de lijm erdoor is de pulp circa een week houdbaar in de koelkast.
 11. Bewaren in een afgesloten bak in de koelkast.
 12. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van het voorwerp. Drogen op de verwarming kan vervorming veroorzaken. Een kraal zo dik als een knikker heeft circa 4 dagen nodig om volledig uit te harden.

Let op! De pulp is van zichzelf niet watervast.

Google eens op papier maché pulp en je komt verschillende recepten en ideeën tegen. Ik heb gekozen voor een zo natuurlijk mogelijke variant door zelfgemaakte lijm te gebruiken in plaats van behangplaksel.

Lekker experimenteren dus!

 

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?