U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Naar bewonderen

Werk uitgelicht!

 

Op deze pagina licht ik afzonderlijke werken toe. Geregeld zal ik een ander werk toelichten. Als u op de hoogte wilt blijven kunt u de facebook pagina van Atelier Papoe liken.

Klik op de foto om te vergroten.

Toelichting 9 januari 2018

Titel: "Verdwaald tussen de sterren" (verkocht)
Afmetingen:     18 x 24 cm
Materiaal:     Hergebruikt textiel (oude kleding), 
Techniek:        Als basis is de prachtig gekleurde zijde van een blouse gebruikt. Daarop zijn stukjes stof geappliqueerd met transparant garen (schilderen met stof) en gespannen om een frame. Ik heb gebruik gemaakt van de sfeer die de ondergrond uitstraalt en de kunst van het weglaten.

We dromen allemaal geregeld weg. Waarschijnlijk veel vaker dan we denken. Heel even, iets langer of voor lange tijd. We kunnen verdwalen in onze dromen, ons er in verliezen. Meestal vinden we zelf een weg terug naar de werkelijkheid. Nog mooier is het als we de droom waar kunnen maken in deze werkelijkheid. Maar dromen kunnen ook een waan zijn. Een verloren paradijs, ver weg van de mensen om je heen. Zo kan het voelen. Zo kan het werkelijk zijn. Zo kan je er in dolen zonder het zelf nog te beseffen. Verdwaald tussen de sterren. Het beeld is verder aan jou.

Klik op de foto om te vergroten!

Klik op de foto om te vergroten!

Toelichting 26 april 2018

Titel: "Ga je mee vliegen" (2014) (verkocht)
Afmetingen:  50 x 34 cm
Materiaal:     Hergebruikt textiel (oude kleding), 
Techniek:        Het kussen is opgebouwd uit stukjes stof, geappliqueerd met transparant garen (schilderen met stof). Op de achterkant staat een gedicht (letters genaaid)

Schilderen met stof. Zo voelt het voor mij. Dit is het eerste werk geweest waarbij ik eerst geschilderd heb en de schildering om heb gezet in een ontwerp. Een schilderachtig kussen om bij weg te dromen, mee op reis te gaan. Het kussen vertelt een haar verhaal in dichtvorm op de andere kant. Zij heeft een mooi plekje gekregen bij een bijzonder persoon. In zekere zin was dit werk een opstapje naar het drieluik “Zachtjes wieg je mij” (drie verhalende doeken, gespannen om een frame). 

 

 

 

 

Toelichting 19 januari 2018

Titel: "Zonder" (prijs op aanvraag)
Afmetingen:     100 x 70 cm
Materiaal:     Hergebruikt textiel (oude kleding), 
Techniek:        Het doek is opgebouwd uit stukjes stof, geappliqueerd met transparant garen (schilderen met stof) en gespannen om een frame.

Hoe verhouden wij ons tot elkaar? Hoe beschermen wij ons zelf en anderen? Welke emoties spelen mee? Hoe verhoudt zich liefde en angst tot elkaar? Wie ben ik als ik in de spiegel kijk?

Een mens kan zo liefdevol, zo empathisch zijn naar de één en onverschillig of zelfs haatdragend zijn naar hele groepen anderen. Angst voor, het beschermen van jezelf en je geliefden en onwetenheid kunnen leiden tot afstoten en haat, misschien wel vanuit liefde. Het kan zoveel moeilijker zijn liefdevol te handelen als je eigen leefgebied, je eigen normen en waarden, je eigen welvaart en die van de vertrouwde mensen om je heen, kan worden geraakt. 

Het afgebeelde gezicht is opgebouwd uit verschillende gezichten/elementen van vrouwen uit verschillende culturen en/of achtergronden. De hand uit het water staat voor de vele vluchtelingen die zijn verdronken, het prikkeldraad voor de wanhoop en onvrijheid. Het neergeslagen oog voor het verdriet. 
 
Gedicht "Waslijn"

Stel je voor

dat een waslijn ons kon verbinden.

Dat de wapperende doeken

een doorkijk gaven

naar hetgeen we niet kunnen begrijpen.

Dobberden er dan nog bootjes van wanhoop

op een zee vol geheimen.

 

Ik kan naar je zwaaien in de verte

maar kan ik je binnenlaten

als je voor mijn deur staat?

Kan ik je nog verstoten na een innige omhelzing?

 

Zoveel verwonderingen

verdwijnen achter prikkeldraad.

Daar waar de natte was nat blijft

en de droge blijft haken.

 

Lieke van Rooijen

Klik op de foto om te vergroten!

Toelichting 1 januari 2018
 
Afbeelding:   Voedende vrouw met kind (Verkocht)
Afmetingen:     30 x 40 cm
Materiaal:     Katoen (dekbedovertrek met bloemmotief), zeefdrukinkt, gespannen om frame.
Techniek:        Monoprint. De inkt wordt overgebracht door de te bedrukken stof nat te maken.  Door de stof wat natter af te drukken vloeit de inkt uit waarmee het beeld zachter en dromeriger wordt. 

In het oorspronkelijk ontwerp rust de vrouw op bladeren, uitgevoerd in stukjes geappliqueerde textiel (‘schilderen met stof”). Bij de verdere verwerking tot een kussen ging het mis en het ontwerp bleef in de la liggen wachten op een herkansing. Vorig jaar kwam zij alsnog tot leven, maar dan als monoprint op textiel. 
Thema's als de levenscyclus, verbondenheid en vergankelijkheid komen vaak terug in mijn werk. Een voeden de vrouw staat zowel midden als aan het begin van een levenscyclus. Voor mij is dit een ultieme vorm van verbondenheid en verborgenheid, die tevens levenskracht uitstraalt.
 
Gedicht "Stroomt"
 
Zwevend in de cyclus van de levenskracht 
ben jij ontsproten
In liefde omhult stroomt mijn voedende warmte
uit mijn diepste geborgenheid van binnen naar groei

Met jouw vingertjes die vertellen
en mijn armen die omhelzen
verblijven wij
innig omsloten
zwevend op het schone der vergankelijkheid

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?